Date:agost 22, 2018

Curs d’Estiu en Bioconstrucció. (4a Edició)

Aquest curs pretén donar a conèixer les diferents solucions constructives per a un habitatge de baix impacte ambiental, tenint en compte criteris de sostenibilitat, tant del propi edifici com del seu entorn.

Descripció

Oferim un curs intens de 6 dies de bioconstrucció en el que mostrarem els diversos materials adequats per als diferents sistemes constructius d’un habitatge. Estudiarem el propi edifici i la relació amb el seu entorn i aprendrem a captar i gestionar les diferents fonts d’energia per al seu ús i funcionament.
Els tallers seran eminentment pràctics combinats amb sessions teòriques i activitats de lleure.
Les línies generals d’aquest curs són:

Materials aptes per a la construcció -> pedra, terra, aglomerants, estabilitzadors, fibres naturals, ceràmica, metalls, vidre, plàstic i residus.
Sistemes constructius -> replanteig, fonaments, terres i paviments, murs i tancaments, estructures, cobertes i revestiments.
Entorn i hàbitat -> espai natura, situació, orientació, clima, recursos vius i cicles regeneratius, hàbitat, salut, sensibilitat i consciència, disseny i geometria
Instal·lacions i energia -> captació activa i captació passiva, solar, geotèrmia, aerogeneració i aigua.
Permacultura -> bases de les 3 ètiques: cura de la terra, cura de les persones, repartiment just; principis de disseny, pensament holístic.

foto de ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció.foto de ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció.foto de ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció.

 

 

 

 

 

 

Objectius

 • Adquirir els coneixements necessaris per avaluar l’impacte ambiental en una edificació.
 • Reconèixer l’opció més adequada, entre els diferents materials i tècniques constructives, per a un habitatge amb criteris sostenibles.
 • Familiaritzar-se amb l’ús de materials naturals per a la bioconstrucció.
 • Prendre consciència de les accions del propi individu amb el seu entorn.
 • Fomentar el treball en equip i la cura d’una obra.
 • Conèixer la visió holística de la permacultura i experimentar-ho sobre el terreny.
 • Aprendre divertint-se.

 

Continguts del curs

Xerrades teòriques ->
Principis de la bioconstrucció. Sistemes constructius. Materials saludables. Instal·lacions, captacions i gestió de l’energia. Hàbitat i entorn i principis de la permacultura.
Continguts pràctics ->
Replanteigs i reconeixement del terreny. Fonaments. Estructures portants. Encaixos de fusta. Murs de tancament. Terra i palla. Coberta recíproca. Enginys solars i tractaments d’aigua. Pintures i revestiments naturals. Sensibilització i disseny. Conviure amb la natura.
Activitats lliures ->
Convivència de grup. Activitats de lleure. Debats i diàlegs. Documentació i difusió. Descoberta del poble. Banys al riu i excursions. Cantar, ballar, caminar i desconnectar.

Informació general

Durada: 6 dies.
A qui va dirigit: Professionals i estudiants de la construcció, arquitectes, aparelladors, dissenyadors, bioconstructors, permacultors i totes les persones interessades en la millora de la qualitat dels seus habitatges i el seu entorn.
Nombre d’alumnes: De 10 a 15 persones.
Dates: del dilluns 22 al dissabte 27 de juliol del 2019

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

Formadors

Kate Curtis, Educadora social, escriptora, mestra de ioga i experta en Permacultura. Membre fundadora de Soilsunsoul.
Oriol Balliu, Educador ambiental i membre fundador de Rocamare.
Arnau Riba, Autodidacta, emprenedor i fundador de Permacultura.cat
Toni Solanas, arquitecte i vice-president de BAM (Bioarquitectura Mediterrània)
Samuel Koenig, doctor en Biologia, membre fundador de 33COOP i formador de l’Escola Orígens Taller de Bioconstrucció.
Ferran Bergonyó, Aparellador i membre fundador d’Orígens, Escola Taller de Bioconstrucció
Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.

Àpats i pernoctació

 • L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.
 • Els àpats i la pernoctació no estan inclosos dins el preu del curs, tothom és lliure de decidir que i com ho vol fer. Així i tot, per mirar de facilitar aquests serveis, hem acordat amb una entitat externa facilitar-vos aquesta gestió. Aquests dos serveis l’oferirà el Càmping Alguer de la mateixa població.
 • Les instal·lacions del càmping disposen d’espai i serveis suficients per a satisfer totes les necessitats bàsiques. Inclou servei de rentadora, dutxes, banys, piscina amb guarda, zona d’esbarjo, bar-restaurant, biblioteca, saló social, camp de petanca… Per a més informació podeu consultar el Càmping l’Alguer
 • El menjar és variat, complet i amb productes locals. Qualsevol assumpte relacionat amb el menjar haurà de ser consultat o aclarit amb el servei de menjador.
 • L’allotjament es farà en tendes de campanya. Per aquest motiu, cadascú haurà de portar tenda de campanya, matalàs i sac de dormir.
 • El preu total d’aquests dos serveis, que disposen d’una oferta especial per als participants al curs de l’escola Orígens us el facilitarem un cop hàgiu contactat amb nosaltres. La tarifa de preus seran ajustades i acords a les necessitats dels participants. El darrer dia es farà un dinar festiu de comiat comunitari amb la participació de tots els alumnes i l’equip de docents.
 • Tot i que recomanem que tots els alumnes comparteixin el mateix espai i instal·lacions per a la manutenció i així facilitar la cohesió del grup, és aconsellable que aquells que requereixin de certes comoditats, s’allotgin en qualsevol dels establiments disponibles al poble. Per a optar a les diverses opcions podeu consultar la web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles.

 

Observacions i altres detalls

 • El curs és molt intensiu i ofereix molta informació, però recordem que en tan pocs dies és impossible aprendre-ho tot. Aquesta és una eina per a seguir investigant i formant-se. Per tant us animem a seguir llegint, visitar obres d’amics o de la vostra població, participar en altres cursos, etc.
 • Que cal portar: Roba i calçat còmode per a les diverses dinàmiques formatives, llibreta i llapis, barret o gorra, roba de bany, crema solar, impermeable, càmera fotogràfica…i per als que decidiu allotjar-vos a les instal·lacions del càmping; llanterna, matalàs, sac de dormir, tenda de campanya o caravana i molta alegria.
 • Aquelles persones que tinguin algun desig o necessitat especial, hauran d’avisar amb suficient temps i antelació a l’organització per a poder complir o adaptar-se a aquestes necessitats.
 • Recordem que per al contingut i l’organització del curs són únicament responsables l’equip formador d’ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció.

 

Preus

(*) Preu General: 385,00 €
(*) Preu descompte Estudiant o alumne Escola Orígens*: 308,00 €

* Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar mitjançant còpia compulsada del carnet d’estudiant, pagament de la matrícula o document que evidenciï la condició d’estudiant.
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
(*) Inclouen la formació, apunts, documentació del curs, materials i eines dels tallers.

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
C/ La Roureda, 5-7.
17172 – Les Planes d’Hostoles (Girona)

 

Fer la Inscripció