Date:setembre 10, 2013

La Tècnica Constructiva de la Pedra Seca.

Utilitzant l’ancestral tècnica de construcció amb pedra seca, es pot arribar a construir tota mena de murs de pedra en sec, empedrats de pedra seca, murs de partió, cabanes, orris o pallisses, folrat de mines, pous, cisternes i molts d’altres elements i construccions amb pedra, donades les grans possibilitats que ens dóna aquest element com a única matèria prima utilitzada. La seva importància excedeix l’abast d’aquestes aplicacions dins els límits de l’Arquitectura catalana i mediterrània.

La construcció amb pedra seca es basa en uns principis i unes tècniques senzilles, però que cal seguir al peu de la lletra per a que els murs que fem siguin efectius i funcionin correctament com a drenatge de la pluja i retenció de terres en el cas dels murs de feixes i marges.

Cada tipus de pedra comporta un estil i una manera de construir, així doncs trobem força diferents murs fets amb pissarres i murs fets amb pedra calcària, o fins i tot amb gresos o roques granítiques o volcàniques. Cal afegir que cada marger (nom que es dóna a l’artesà de la pedra en sec) té el seu art i ho fa a la seva manera, o bé apresa o bé per tradició…

Aquest taller pretén posar en pràctica alguna de les tècniques més habituals en la construcció amb pedra seca tot reconstruint algun marge o trenant un mur de pedra.

Objectius generals del curs

Conèixer les normes bàsiques de la construcció en pedra seca

Objectius particulars

Conèixer els diferents tipus de construcció amb pedra més comuns al nostre territori, tot treballant el material petri i la seva col·locació, davant d’un element constructiu concret.

Programa

Curs teòric i pràctic de la construcció en pedra seca.
Teoria: Principis mecànics i arquitectònics. Historia de la pedra seca a Catalunya. Visita al Parc de Pedra Tosca. El Parc de Pedra està inclòs dins l’àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i gaudeix d’un pla especial de protecció des de l’any 1.985.
Pràctica: Eines,sanejament de murs per reparar, planteig dels gruixos, criteris a seguir per pujar paret, acabats…

Durada

2 jornades de cap de setmana; dissabte de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:00h. i diumenge de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 18:00h. (14h)

Públic

Persones interessades en l’ofici de la pedra seca a nivell pràctic.

Material proporcionat per l’alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.

Material proporcionat per l’escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, maceta i punxó…per a realitzar les pràctiques.
Documentació informativa.

Alumnes:

De 10 a 15 persones

Formadors:

Josep Castany, membre fundador de La Feixa pedra seca, Roger Solé , membre fundador de La Feixa pedra seca. Equip de talleristes i formadors d’Orígens.

Dates:

16 i 17 de Novembre

Preus:

Preu General: 190€
Preu descompte alumne Escola Orígens*: 160€
Preu descompte estudiant i ANG*:115€

* Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar mitjançant còpia compulsada del carnet d’estudiant, pagament de la matrícula o document que evidenciï la condició d’estudiant.
* Per poder aplicar els descomptes corresponents a l’Associació de Naturalistes de Girona, cal indicar el número se soci o sòcia.
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
C/ La Roureda, 5-7.
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

 

preinscripcions